به گزارش شهرآرانیوز، ماجرای پلاک ۱۷۶ از سال ۱۳۸۷ تا فروردین ۱۴۰۲ که حکم قضایی برای تحویل زمین به مالکان داده شد، کش و قوسهای فراوانی داشت؛ از چادرخوابی چند روزه مالکان در این زمینها برای مشخص شدن وضعیتشان تا خرید بخش زیادی از اراضی پلاک ۱۷۶ توسط شهرداری و چندین و چند ماجرای دیگر. اما در نهایت مشکل زمینهای پلاک ۱۷۶ سرانجام حل شد و شهردار منطقه ۱۲ و مدیرعامل سازمان زمین و مسکن شهرداری هر دو از آغاز آمادهسازی اراضی این پلاک پرماجرا و ابلاغ ضوابط کمیسیون ماده ۵ برای آنها خبر دادهاند.
حوالی سال ۱۳۷۲ چیزی نزدیک به ۱۸۲ هکتار زمین در نزدیکی نمایشگاه بینالمللی به حدود ۶ تا ۷ هزار نفر با قیمت پایین فروخته شد؛ اراضی که به دلیل توسعه شهر به سمت غرب احتمالا قیمتشان روز به روز افزایش پیدا میکرد و برای همین هم این حجم از متقاضی و خریدار پیدا کرده بود.
تا سال ۱۳۸۷ اتفاق و خبر خاصی پیرامون اراضی پلاک ۱۷۶ منتشر نشده بود، اما در این سال شهرداری اعلام کرد که کاربری اراضی فضایسبز است و امکان ساختوساز در آنها وجود ندارد. اعلام این موضوع به مالکان پلاک ۱۷۶، سرآغاز ماجراهای پانزدهساله این زمینها بود.
خیلی طول نکشید که صاحبان زمینها که حالا سرگردان شده بودند در مقابل استانداری و شهرداری تجمع کردند و خواستار تعیینتکلیف این زمینها شدند. ۱۹ فروردین همین سال، ۶ هزار مالک پلاک ۱۷۶ در واکنش به بلاتکلیفی در این زمینها، یک ماه در اراضی یاد شده چادر زدند تا وضعیتشان هرچه سریعتر تعیینتکلیف شود.
سال ۱۳۸۸ با چراغ سبز سازمانها و دستگاههای مسئول، شهرداری پیشقدم شد تا زمینهایی که کاربریشان فضای سبز بود، خریداری کند، اما مشکل تازهای برسر راه این چارهاندیشی جدید پیدا شد. درحالی که کل اراضی پلاک ۱۷۶، فقط ۱۸۲ هکتار بود، اما سودجویان ۷۰ هکتار مازاد و به صورت قولنامهای به مردم فروخته بودند و همین ماجرا باعث شده بود تا فرایند توافق شهرداری با مالکان و خرید زمینها با مشکلاتی روبهرو شود؛ با این همه، اما شهرداری سال ۱۳۹۰ اعلام کرد که ۱۰۰ میلیارد تومان برای خرید بخشی از زمینها هزینه کرده است و تقریبا بیش از ۷۰ درصد مالکان با شهرداری به توافق رسیدهاند.
در حالی که هر از گاهی اعتراضاتی از سوی مالکان مبنی بر خرید پایینتر از قیمت زمینها توسط شهرداری در رسانهها مطرح میشد، ولی ماجرای پلاک ۱۷۶ تا زمان تصویب و اعلام طرح جامع مشهد تقریبا مسکوت ماند تا اینکه در سال ۱۳۹۵ شهرداری از توافق ۴۷۰۰ مالک با شهرداری خبر داد و معاون وقت معماری و شهرسازی مشهد هم گفت که طرح معاوضه زمینها به تصویب رسیده است.
ماجرای پلاک ۱۷۶ باز هم چندسالی مسکوت ماند، تا اینکه مهرماه ۱۳۹۹، عباس یوسفزاده، مدیرعامل وقت سازمان زمین و مسکن شهرداری، در گفتگو با روزنامه شهرآرا از اقدام جدید برای حل مشکل این زمینها رونمایی کرد؛ طرحی که به کمیسیون ماده ۵ ارسال شده و قرار بود تا بعد از حدود سه دهه مشکلات این زمینها را حلوفصل کند.
حدود سه سال بعد از این صحبتها، زمینهای پلاک ۱۷۶ که بخشی از آنها در بازار خودرو مجیدیه و یکشنبه بازار الهیه برگزار میشد، با حکم قضایی تحویل مالکان آنها شد؛ این خبر را جواد مشیری، مدیرعامل آن زمان سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فراوردههای کشاورزی شهرداری مشهد، اعلام کرد. خبری که وعده از باز شدن گره سی ساله این زمینها میداد.
تقریبا از همان زمان تخلیه زمین جمعه بازار خودرو، فرایند آمادهسازی اراضی موسوم به پلاک ۱۷۶ آغاز شد که این روزها بیش از ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد. مدیرعامل سازمان زمین و مسکن شهرداری مشهد با بیان اینکه زمینهای پلاک باقیمانده ۱۷۶ دارای کاربری زراعی و فضای سبز هستند؛ بنابراین امکان ساختوساز نیز در آنها وجود ندارد گفت: با توجه به تصویب تغییر کاربری و واگذاری بخشی از پلاک یاد شده به مالکان آن در شورای تأمین استان و کمیسیون ماده ۵ شورای عالی شهرسازی و معماری، عملیات اجرایی آمادهسازی این زمینها در سال گذشته شروع شد و تاکنون حدود ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
حسین فرهادیان ادامه داد: تفکیک اراضی، تجهیز کارگاه، جمعآوری تمامی دیوارهای جمعه بازار و همچنین آسفالت تراشی، تسطیح و زیرسازی، بخشی از اقداماتی است که انجام شده و اکنون هم کار خاکبرداری، خاکریزی و بسترسازی معابر و همچنین نصب جدولها و کانالهای جمعآوری آبهای سطحی و نیز پیادهروسازی و روتبال درختان در حال انجام است؛ اعتبار این طرح حدود ۸۰ میلیارد تومان است و تا اواخر خرداد ماه امسال به بهرهبرداری خواهد رسید.
شهردار منطقه ۱۲ هم در گفتگو با شهرآرا جزئیات بیشتری از آمادهسازی و تعیینتکلیف زمینهای پلاک ۱۷۶ ارائه کرد و توضیح داد: کار تهاتر و جابهجایی قسمتها و اراضی فضای سبز در دست مردم با مسکونی و انتقال سندها درحال انجام است و سرعت انتقال بالاست و به زودی کار به پایان میرسد.
مهدی خداشناس با تأکید بر اینکه یکی از مهمترین اولویتهای منطقه در سال جدید، تعیین تکلیف همین موضوع است ادامه داد: سال ۱۴۰۳ اولویتهای مختلفی برای منطقه تعریف کردیم که یکی از آنها رسیدگی به وضعیت پلاک ۱۷۶ است و قصد داریم تا در فرعیهای ۱۷۶ کار تجمیع را انجام دهیم و آنها را از حالت مشاعی خارج کنیم تا بتوانیم عرصه سبز شهری را در این قسمت توسعه بدهیم.
پاسخگویی به مالکان پلاک ۱۷۶ موضوع دیگری بود که شهردار منطقه ۱۲ درباره آن صحبت کرد و از مشخص شدن ضوابط این زمینها خبر داد و تأکید کرد: رأی کمیسیون ماده ۵ برای زمینها آمده و تراکمها مشخص شده است و راه دریافت پروانه برای قسمتهایی که کاربری مسکونی دارد فراهم شده است. مالکان به محض دریافت سند میتوانند برای دریافت پروانه و اطلاع از ضوابط به شهرداری منطقه مراجعه کنند.